Känd profil blir ny ordförande i LTH.

Under hösten blev det klart att maskinentreprenören LTH förordnar en ny ordförande till sin styrelse. Markus Petäjäniemi, veteran i gruvbranschen och med dryga 15 år bakom sig i ledande positioner på LKAB, tillträder uppdraget 1 januari 2022.

LTH:s delägare Lennart ”Lelle” Häggroth beskriver tillsättningen så här:

– Markus Petäjäniemi kommer in i vår styrelse med en kunskap och erfarenhet som är enormt värdefull för oss. Han känner både samhället Kiruna och vår verksamhet och har en ovärderlig kännedom om branschen. Det gäller inte minst i den hållbarhetsomställning som både samhället och vi på LTH befinner oss i, säger Lelle Häggroth.

LTH har sin huvudsakliga verksamhet inom gruvindustrin i Kiruna och Svappavaara, med uppdrag som omfattar maskin- och transportarbeten. Lelle beskriver att företagets fokus framöver kommer att vara långsiktig tillväxt genom goda kundrelationer, kombinerat med ett fortsatt fokus på företagets hållbarhetsfrågor.

– Ett perspektiv vi har är att växa, och att göra det i samma anda och stadiga takt som vi alltid gjort, fortsätter Lelle.

En av LTH:s största kunder är LKAB och under hösten inledde företaget ett nytt maskin- och transportsamarbete när LKAB:s aktiviteter i Mertainen-gruvan drog igång. Markus Petäjäniemi ser att LTH under lång tid har etablerat sig som en viktig aktör i Kiruna och Svappavaara-regionen. Genom att ligga i framkant kring frågor om miljömässig och social hållbarhet gör de dessutom en viktig insats för branschen, menar Markus. Som exempel nämner han att LTH bytt ut vanlig diesel mot HVO i sina arbetsmaskiner tidigare i år, vilket minskar drivmedelsutsläppen med upp till 60 procent.

– Den sociala hållbarheten har funnits med länge inom LTH, som verkligen är ett familjeföretag med starka värderingar från rot till topp! Den miljömässiga omställningen är på många sätt mer komplicerad eftersom den är så beroende av andra. Leverantörer och kunder behöver vara med på samma omställningsresa, annars blir den väldigt tung för ett företag att ro i hamn, menar Markus.

Som exempel nämner han just drivmedelskostnader. Det blir inte hållbart om de är för höga – företagen måste ju fortsätta att gå runt ekonomiskt och i slutänden måste någon stå för prislappen. Men för LTH:s del har satsningen på HVO bara fått positiva reaktioner från omvärlden, vilket gjort drivmedelsövergången ganska oproblematisk så här långt. På sikt vill LTH även satsa på elektrifiering – en stor investering som till sist kommer att bli central för hela samhället.

Både Markus och Lelle ser ljust på den fortsatta omställningen som näringslivet och samhället befinner sig i. Just nu ser de dessutom fram emot julen, och att få inleda sitt nya samarbete.

– LTH är ett fint och ansvarsfullt företag som prioriterar långsiktighet. Det har jag verkligen värdesatt när jag tackade ja till det här ordförandeuppdraget. Personligen brinner jag också för regionen, för dess fina människor och natur. Därför är det med stor entusiasm och glädje som jag kommer att axla ordförandeskapet i LTH, säger Markus.

– Vi är oerhört stolta över att Markus är med på vår resa. Tillsammans kommer vi att kunna göra bra saker för såväl företaget och kunderna, som för människorna och samhället Kiruna, avslutar Lelle.

Efter årsskiftet tillträder Markus Petäjäniemi (t.h.) som LTH:s styrelseordförande. Här tillsammans med LTH:s delägare Lennart ”Lelle” Häggroth (t.v.)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.