Avvikelsesammanställning


2022-05-10 – Svappavaara – Mötande bil i rondell.

Arbetsledare kom körande in i rondellen och får möte av en bil i rondellen. Vi har tagit ärendet vidare till LKAB.


2022-05-03 – Svappavaara – Extern inrapportering – Risk för fall.

Person uppmärksammar ej smörjgrop och faller nästan ner i öppningen. Inte möjligt att lägga räcken eller luckor för smörjgropen. LKAB ser över att märka upp öppningen mer.


2022-05-02 – Svappavaara – Material faller på maskin.

Förare lastade i malmladan när dom satte igång banden och tömde material på maskinen.


2022-04-30 – KUJ Tillredning – Risk för fall vid öppning på TG41.

Det finns en öppning i räcket uppe på bryggan på höger sida. Om någon råkar snubbla finns risk att falla ned. KUJ repet ska åtgärda denna risk.


2022-04-11 – Svappavaara – Skärm på hjullastare tar i stålkant.

Förare skrapade planen på lossningen, kom för nära stålmuren och fastnade med vänster framskärm i muren. Skärmen blev böjd.


2022-04-12 – KUJ Tillredning – Förbättringsförslag.

Truckslingan TG41. När man beställer skjutning i tappen, måste man flytta renstraktorn till 41/1165 . Traktorn som står i inslaget direkt efter tappen får rutan sönderskjuten titt som tätt.


2022-04-05 – Entreprenad – Lastbil kör i diket.

Förare kör norrut mot Kiruna, mellan Skaulo och Puoltikasvaara. Låg som tredje bil i kön. Kraftig snörök på platsen. När snöröken släppte ser föraren att lastbilen framför väjer till vänster och släpet sladdade på lastbilen. Framför den lastbilen syns en personbil som stannat på körfältet och det står personer utanför bilen. Så för att inte köra in i lastbilen eller personbilen framför så väjer föraren till vänster men finns inte plats så måste köra ner i diket. Bil som stannat utan anledning i körfältet. En plastdetalj på stötfångaren på lastbilen gick sönder (hytthörn).


2022-04-06 – Svappavaara – Kabelstege tar skada under snöröjning.

Kabelstege som ligger dold under snön tar skada under snöröjning.


2022-04-05 – Entreprenad – Container glider vid lossning.

El-container glider av gafflarna vid lossning. Container var isig och kall och lossades underjord. Mindre skador på containern.


2022-04-01 – Svappavaara – Dumper backar in i annan dumper.

Förare lastade snö utanför omklädningsrummen. Trångt på området. Förare kollade båda speglar och backkamera men uppfattade ingenting bakom. Föraren backade med mycket låg fart in i A35. Mindre skador på dumpern.


2022-03-24 – KUJ Konsul – Lastbil backar igenom tippkant.

Inför tippning backar lastbil igenom tippkanten på tippen.


2022-03-25 – Mertainen – Traktor tippar framåt.

Vid sandning tippar hjullastaren och ställer sig på nosen, sedan gled den i sidled och la sig på sidan. Inga personskador.


2022-03-24 – Mertainen – Dumperflak välter.

Dumperflak välter vid backning mot tipplats. Inga personskador.


2022-03-21 – Svappavaara – Personbil kör ut framför truck.

Röd LKAB-pick up med vit kåpa/påbyggnad kör ut framför LTH’s truck. Det var stopplikt från det hållet som bilen kom ifrån.


2022-03-18 – KUJ Tillredning – Trafiköverträdelse.

LKAB stoppar LTH’s bil som körde för fort.


2022-03-14 – Svappavaara – Bil tränger sig förbi hjullastare.

Personbil kör förbi backande hjullastare som får bromsa för att undvika kollision.


Datum okänt – Mertainen – Hjullastare backar på personbil.

Hjullastare backar på personbil under snöröjning.


2022-03-09 – Svappavaara – Fall av person.

Förare klev ut från maskinen och skulle flytta in gaffeln på gaffelstället så halkade föraren och landade med armen mellan sig själv och gaffeln.


2022-03-01 – KUJ Tillredning – Lastare tog tag i lastbil under lastning.

Lastaren skulle flytta en sten som hade fastnat på rännan bakom hytten då föraren kom åt gasen och körde in i höger bak hytthörn upp mot taket. Plåtskador på hytten.


2022-02-11 – Entreprenad – Förare ramlar under lastning.

LTH’s förare var uppe på flaket och spände fast gods på materialtransporterns turbil. Föraren ramlade på flaket och slog i knät under lastning på CF i Kiruna.


2022-02-24 – KUJ Tillredning – Förare skadar ryggen vid lyft.

LTH’s förare skulle lyfta bort en sten som hade fastnat mellan hytt och flak i rännan. Föraren kände ingenting vid tillfället men en timme efteråt började det göra ont i ryggen. Fredag 4/3 besöker föraren läkare för första gången efter olyckan och då visar det sig att föraren har fått diskbråck.


2022-02-18 – Svappavaara – LTH’s medarbetare korsar avspärrning inför sprängning.

LTH’s medarbetare missar att vägen är avspärrad inför sprängning och kör förbi avspärrningen. Posteringsvakt kör ikapp föraren och skickar ut personen från sprängområdet. Händelsen kommer att utredas av LKAB.


2022-03-03 – Entreprenad – Lastbil kolliderar med skrotrigg.

LTH’s lastbil kolliderar med skrotrigg i KUJ på 1070. Det var dålig sikt runt en kurva och skrotriggen uppmärksammade inte den mötande lastbilen. Skrotriggens spett träffar passagerarsidan av lastbilen. Föraren mår under omständigheterna bra, inga personskador men föraren är lite skärrad och öm i kroppen. Stora skador på lastbilens hytt.


2022-02-28 – Svappavaara – Personbil kör framför truck i hög hastighet.

LTH’s truck får bromsa in för att undvika kollision med en personbil på blandplan i Svappavaara. Personbilen körde i mycket hög hastighet och visar sedan fingret till trucken som fick bromsa.


2022-02-27 – KUJ Tillredning – Lastmaskin slår till lastbil under lastning.

Vid lastning i KUJ slår en av LKAB’s lastmaskiner till en LTH-lastbil under lastning så att föraren i lastbilen får en ordentlig smäll och får ont i nacken efter händelsen.


2022-02-16 – Mertainen – Hjullastare får sladd.

Hjullastare i Mertainen får sladd under körning, halt vägunderlag och oplogat. Förare upplevde smärta i rygg och nacke efter händelsen men detta har släppt helt ungefär en vecka efter händelsen.


2022-02-17 – Entreprenad – Repare träffas av föremål.

Repare skulle ta lös larvbanden på en CAT 330, i samband med detta stod reparen 2,5m ifrån maskinen för att se om bandspänningen släppte på larverna. Då släppte en plugg från fettcylindern som slungades iväg och träffare reparen på handen, handen svullnade upp och fick småsår.


2022-02-11 – KUJ Konsul – Påkörd bom vid nedfarten till konsuln.

Bommen till gruvinfart konsuln påkörd när lastbil var påväg ned för infarten. Inga personskador, bom fick en skada och blev snedställd.


2022-02-10 – KUJ Vägunderhåll – Betongspill i KUJ.

Betongspill från korsning v16/media hela vägen ner en bit på v32. Troligen luckan på en betong bil som inte varit stängd. Betongspill är ett återkommande problem som LTH rapporterar om regelbundet till LKAB.


2022-02-09 – Mertainen – Dikeskörning med truck.

Dikeskörning med truck i Mertainen. Felbedömning av vägunderlag.


2022-02-06 – Svappavaara – Truck fick sladd.

LTH’s förare fick sladd med lastad truck. Trucken åkte först över på fel sida och sen tillbaka in i plogvallen, snurrade runt två varv. Slutade med att trucken fastnade i diket.


2022-02-09 – KUJ Tillredning – Kvarlämnat skrot.

Nätbitar ligger och skräpar på 30/1223. Ärendet är inskickat till LKAB med förslag på åtgärd att nätbitar och annat skrot ska städas bort efter förstärkningsarbete.


2022-02-07 – KUJ Skut – Bergutfall.

Bergutfall på fältet 34/1223. Träffar en mobil skutknackare i sidan vilket leder till punktering. Händelsen är inrapporterad till LKAB.


2022-02-05 – Svappavaara – Truckspegel går sönder.

En truck backar för nära inpå en annan truck som ska köra iväg från området, spegel på den backande trucken går sönder.


2022-02-04 – KUJ Tillredning – Personbil tränger sig emellan lastbil och lastmaskin.

En vit pick-up tränger sig emellan lastbil och lastmaskin trots att det fanns information om att vägen var avstängd. Lastmaskinsförare hann aldrig se regnummer på bilen. Vi har rapporterat in händelsen till LKAB.


2022-01-30 – KUJ Tillredning – Laser i KUJ bländar förare.

En laser som fungerar för att läsa av när ett fordon passerar är monterad så att den bländar förare. Vi har rapporterat in om felet till LKAB.


2022-02-04 – Svappavaara – Truck backar in i annan truck.

Förare backade med truck in mot lastare och upptäckte inte en annan truck som stod på sidan om. Trångt och uppmärksammade inte den andra trucken. Skada på höger sida av trucken, spegel och räcke.


2022-01-28 – KUJ Konsul, tillbud – Dikeskörning

Förare gled ner i diket och in i väggen underjord i Konsul. Troligtvis har föraren kört för långt åt höger. Inga personskador.