Fokusområde: Bälte

Som ni läst om tidigare har vi just nu vårt fokusområde där vi fokuserar på vikten av att använda säkerhetsbälte.

Säkerhetsbältet är ofta avgörande för hur stora skadorna blir vid fordonsolyckor, det är en billig livförsäkring och hjälper dessutom till att förebygga skador i rygg och nacke på lång sikt.

Ett exempel från verkligheten är när vår förare Janne Karinen på Entreprenad-avdelningen transporterade gods mellan Kiruna och Gällivare under våren.

– ”Jag körde norrut mot Kiruna och var mellan Skaulo och Puoltikasvaara. Det var kraftig snörök och helt plötsligt ser jag hur lastbilen framför mig väjer till vänster så att släpet får sladd. Framför den lastbilen ser jag hur en personbil stannat mitt på körfältet och att det står personer utanför bilen helt oskyddade. Jag hade inget annat väl än att väja för att inte köra in i alla de framför mig, det fanns inte plats på vägen så jag väjer ner i diket.”

En personbil hade stannat mitt på körfältet utan anledning och utan att ta hänsyn till att det var snörök och dålig sikt. Som tur är hade ekipagen inte så hög hastighet så att de kunde hantera situationen utan några allvarligare skador.

– ”Som tur var så gick det inte så fort och jag hade bälte på mig när jag körde i diket, så jag klarade mig oskadd. Men det kan snabbt gå fel när det händer oförutsedda saker efter vägen så jag är glad att det inte blev en så allvarlig olycka som det hade kunnat bli. Det var tur att jag hade bälte på mig”, säger Janne.

Janne kör under LKAB Materialtransporter och transporterar gods mellan Kiruna och Gällivare dagligen.

Tack för pratstunden Janne! Ett bra exempel från vår verksamhet där bältet kan göra stor skillnad.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.