Vi växlar över till: Fokus Bälte

Under mars och april var vårt fokusområde att minska antal fallolyckor i våra verksamheter. Detta klarade vi med bravur och perioden resulterade i noll olyckor av detta slag! Tillsammans klarar vi att hålla denna nolla resten av året! Trettio sekunders riskanalys och trestegsgrepp vid in och urklivning i maskiner och fordon kommer vi långt med! Kanske ni har funderat på mer åtgärder som minskar risken för fall?

Under maj till augusti i år kommer vårt fokus att ligga på bältesanvändning vid framförande av maskiner och fordon.

Varför är bälte ett fokusområde?

Vi har haft flertalet händelser senaste åren där personskada uppstått på grund av avsaknad av bälte. Alternativt att personskada har blivit allvarligare eftersom bältet inte använts säger Matilda Häggroth, KMA på LTH. Vi behöver helt enkelt bli påminda om att bältet inte bara är ett lagkrav – det är även en försäkring som troligt gör att du klarar dig bättre om olyckan är framme.

Bälte är en självklarhet för mig som yrkesförare säger Christer Fareby som arbetat som förare på LTH sedan 2011. Senast i höst var jag med om en händelse där jag kom för nära vägkanten och for ned i diket med lastbil och släp. Vägen var plogad bredare än vägbanan och plogpinnar saknades. Det resulterade att jag for ned i diket. Tack vare bältet så klarade jag mig utan personskador.

Bo Lennart illustrerar

Även denna gång hjälper Bo Lennart oss att illustrera vårt fokusområde. Tavlor kommer att hängas upp i personalutrymmen och klistermärken ska placeras i fordon och maskiner. En illustration säger mer än tusen ord och påminner oss att ta på bältet, både i fordon och maskiner!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.