Fokusområde – Fall av person – Vikten av att rapportera in fel.

Just nu pågår vårt fokusområde ”Fall av person”. Som ni säkert uppmärksammat så har vi lagt upp tavlor och klistermärken ute på arbetsplatserna där Bo Lennart förevisar hur ett trepunktsgrepp ser ut. Alla platschefer och arbetsledare har också fått i uppgift att uppmärksamma detta ute på områdena på era regelbundna möten och i den dagliga planeringen.

En av händelserna förra året inträffade på grund av att fotsteget på maskinen varit trasigt under en längre tid, gummit som fotsteget hängde i var sprucket, men detta rapporterades inte in till verkstaden. Senare skulle en förare gå upp i maskinen och fotsteget brast vilket ledde till att föraren föll.

Andreas Forsman på Konsul rapporterade in denna avvikelse och hade ett bra förslag på åtgärder;
”Både vi förare och arbetsledare måste komma ihåg att påminna varandra då & då att felrapportera skadad utrustning för allas säkerhet. Samt att vi förare utför kontroll före körning och säger till direkt om vi upptäcker något. Det är lätt att man ser samma fel varje dag och sen inte tänker på att det kan vara en fara för dig själv eller en kollega och sen händer det en olycka.”

Vårt skyddsombud Jimmy Degerbro på tillredningen har även rapporterat in ett liknande problem som en risk. Det var ett fotsteg på passagerarsidan av en lastbil som saknades vilket Jimmy uppmärksammade och skickade in till oss via hemsidan.

Risker är väldigt viktigt för oss att få in, där vi kan motverka olyckor innan olyckan händer. Så tänk på att även om ingen olycka hänt än, så är det viktigt att skicka in risker man ser så att vi kan åtgärda det.

Som på många arbetsplatser så är det ibland körigt och man behöver prioritera arbeten, och i vissa fall har det tagit lång tid för verkstäderna att åtgärda trasiga fotsteg då annat prioriterats framför, men det är ändå viktigt att felrapportera om man ser något som är trasigt, verkstäderna kommer att reparera detta när tillfälle ges. Tar det lång tid för din felanmälan att bli åtgärdad, så skicka gärna in felrapporten på nytt, prata med verkstaden om det eller skicka in en risk på hemsidan att din felrapport inte blivit åtgärdad på länge.

Vi är varandras arbetsmiljö så vi får hjälpas åt att påminna varandra om något inte står rätt till.

Bo Lennart förevisar hur ett trestegsgrepp ser ut.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.