Vad händer i Mertainen?

Från och med 1a september är gruvan i Mertainen igång med uppstarten för att producera järnmalm. LKAB räknar med att kunna ha igång själva produktionen under första veckan i oktober. Detta innebär att sovringsverket producerar rågods från råmalm som är losshållet från Mertainengruvan.

Syftet med produktionen i Mertainen är att bygga upp ett säkerhetslager av rågods till LKAB’s pelletsverk i Kiruna och Svappavaara. Planen är att det i gruvan ska brytas ca 1,6 miljoner ton råmalm och 1,6 miljoner ton sidoberg. Sammantaget ska detta ge en slutprodukt på 1 miljon ton färdigt krossat rågods som lagerläggs på plats i Mertainen. Projekttiden kommer att vara ungefär 6-7 månader.

LTH har fått i uppdrag av LKAB att utföra transporter och övriga maskintjänster under detta projekt.
Mertainen går under vår Svappavaara-avdelning med platschef Mikael Ingman i spetsen. Förutom Micke har vi även en arbetsledare och ungefär 40 medarbetare på plats.

Jag är glad och stolt att vi på LTH fått förtroendet av LKAB att bedriva verksamhet i Mertainen och ser framemot att fortsätta driva projektet framåt. Projektet är ännu i startfasen, vi har fått dit vår personal och en egen fikakur för LTH men vi är inte i full produktion än, det kommer senare under hösten, säger Mikael Ingman.

Vår arbetsledare i Mertainen utför förberedande arbeten inför gruvdriften med Caterpillar 352F.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.